8/7/12

goal line technology (18+)


Μετά από χρόνια συζήτησης και δοκιμών, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) αποφάσισε τη χρήση τεχνολογικών μέσων που θα επιτρέπουν τον έλεγχο για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος, ποιοί ποδοσφαιριστές είναι ομοφυλόφιλοι και ποιοι κερατάδες.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως τον περασμένο Μάρτιο η IFAB, η οποία έχει την ευθύνη για τη μελέτη ή την τροποποίηση των κανονισμών του ποδοσφαίρου ψήφισε επί της αρχής για τη χρήση της goal-line technology.


Τρείς εταιρείες ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα συστήματα τους.
Το ένα είναι το hawk-eye που έχει σχεδιαστεί από Βρετανούς και βασίζεται στη χρήση καμερών, το άλλο είναι το GoalRef, το οποίο στηρίζεται σε μαγνητικά πεδία και είναι αποτέλεσμα δανογερμανικής συνεργασίας, ενώ υπάρχει και η τρίτη πρόταση της εταιρίας anadam-papadam company της οποίας ηγείται ο dr Roulis, μακρινός ξάδερφος του dr Lakki και κάνει λόγο για ηλεκτρικές σφυρίχτρες με μίζα που ενεργοποιούνται από τα καντήλια που κατεβάζουν οι φίλαθλοι και οπαδοί των ομάδων, καθώς και αυτών που χάνουν το στοίχημα λόγω των αδιανόητων σφυριγμάτων του διαιτητή.


Τελικά επιλέγει η τρίτη πρόταση του δικού μας dr Rouli.  
Οι έλεγχοι των τριών συστημάτων πραγματοποιήθηκαν από το ελβετικό ομοσπονδιακό εργαστήριο ελέγχων και έρευνας υλικών (EMPA) και παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο, το οποίο συνεδριάσε στην έδρα της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη.



Υπενθυμίζουμε πως για να εφαρμοστεί η goal-line technology έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ της τα έξι από τα οκτώ μέλη του συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τέσσερα στελέχη της FIFA και έναν εκπρόσωπο από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας.



Επειδή όμως το όλο θέμα έχρηζε μεγίστης προσοχής και θεωρήθηκε από την ποδοσφαιρική κοινότητα ιδιαίτερα λεπτό, ζητήθηκε να εκφέρει γνώμη και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας.



Να θυμίσουμε πως ιδιαίτερα θετικός για τη χρήση της τεχνολογίας είναι ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζεπ Μπλατερ, ο οποίος μετά το περιστατικό στον αγώνα του EURO 2012 μεταξύ Ουκρανίας και Αγγλίας, όπου η μπάλα μετά το σουτ του Ντεβιτς φάνηκε να περνά τη γραμμή πριν την απομακρύνει ο Τζον Τέρι, τόνισε πως «η goal-line technology δεν είναι πια μια εναλλακτική λύση αλλά απαραίτητη».


Θετικό όμως ήταν και το πατριαρχείο, τα 121 ενωμένα εργοστάσια γιαουρτιού, η ένωση 29 κατασκευαστών πλυντηρίων και ο dr Lakkis  
Από την άλλη πλευρά αντίθετος στη χρήση της τεχνολογίας υπήρξε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισελ Πλατινι.
κείμενο: Θεοδωρίδης Βλαδίμηρος